BESCHERMING ALGEMEEN

Onze Vereniging heeft als doel op te komen voor een optimale bescherming van de binnenstad. We willen het mooie erfgoed zo ongeschonden mogelijk doorgeven aan de komende generaties. Tegelijk moeten we er met plezier kunnen wonen en moeten winkeliers er hun producten kunnen verkopen.
Een mooie binnenstad is een toeristische trekpleister; bezoekers brengen geld in het laatje en in een mooie binnenstad met alle culturele variatie willen graag hoger opgeleiden wonen en stijgt de waarde van de panden en daarmee de OZB.
Door de Bond Heemschut is aangetoond dat een historische binnenstad goud waard is.
Dus bescherming brengt ook geld op.

De binnenstad is goud waard!

 Een cultureel aantrekkelijke binnenstad trekt meer kopers dan een gewoon functioneel  winkelcentrum.

Mensen kopen liever in een stad met een hoge belevingswaarde (onderzoek Provincie Gelderland).

Een hoge belevingswaarde hebben steden met een historische binnenstad vol monumenten, met veel horeca, musea, exposities en evenementen.

In zo’n stad willen mensen graag wonen, waardoor de huizen in waarde stijgen en dus ook de inkomsten uit de ozb hoger worden.

Maak de stad daarom aantrekkelijker voor bewoners en bezoekers. Bescherm de binnenstad beter tegen ondoordachte ingrepen en korte termijnbeleid.

Zorg voor het opstellen van een Gemeentelijke Monumentenlijst. Dit geeft een betere bescherming dan Bestemmingsplan en Welstandsnota.

 

De Vereniging Vrienden van de Stad Franeker zet zich hiervoor in!