top of page

    2021    
 

 • 16 december 2021
  Sloophamer dreigt voor 150 jaar oude werfgebouw Draaisma  
  De Vrienden willen voorkomen dat het historische werfgebouw van de scheepswerf ‘Welgelegen’ in Franeker onnodig gesloopt wordt. Daarom is er een brief aan het College van B&W  gestuurd met het dringend verzoek om mee te werken aan een oplossing om dit historische erfgoe
  d te behouden. 
  Lees hier meer.
   

 • 26 november 2021
  Uitreiking van de Mispel in de Mouterij. Deze aanmoedigingsprijs is toegekend aan de eigenaar van de panden op de hoek Godsacker en Schoolsteeg, voorheen Hilarides. Lees hier verder.

   

 • 18 november 2022
  Nieuw kans voor Franeker gevelstenen
  Het staat nog  niet vast dat de historische gevelstenen op de binnenplaats van een particulier pand in de Voorstraat worden ingemetseld. In de recente raadsvergadering heeft het CDA namelijk een motie ingediend en kreeg daarbij de steun van de andere raadspartijen (behalve de FNP). In deze motie vraagt het CDA om het voorstel van de Vrienden in de Hortus beter te onderzoeken. Zo refereren enkele gevelstenen aan het academisch verleden van Franeker, reden waarom juist de Hortus de plek is om de gevelstenen aan te brengen. Bovendien, en dat is wat de Vrienden voor ogen staat, zullen de gevelstenen daar permanent openbaar zijn.  
   

 • 27 oktober 2021
  Algemene Ledenvergadering in De Mouterij. Bekrachtiging van de nieuwe statuten.
   

 • 29 september 2021
  Algemene Ledenvergadering in de Martinikerk.

  ‘Een grijs verleden? Lezing over historisch kleurgebruik bij gebouwen’ door Siebe van Seijen, restauratiearchitect bij Adema Architecten in Dokkum.
   

 • 10 en 11 september 2021
  Open monumentendag Franeker

   

 • 2 augustus 2021
  De nieuwe editie van ons tijdschrift Franicker is verschenen. Nieuwsgierig naar de inhoud?
  Klik dan hier.
   

 • 1 mei 2021
  Oproep voor verkiezing 'De Mispel'
  Dit jaar hebben de Vrienden van Franeker ‘De Mispel’ in het leven geroepen. Een prijs die de eigenaar van verwaarloosde panden of plekken in de stad zal stimuleren hier iets aan te doen.  Doe mee en

  meld ons uw pijnpunten in de stad.  Meer weten? Lees hier verder.
   

 • 29 april 2021
  De nieuwsbrief 2021 is aan de Vrienden  gestuurd.
   

 • 5 februari 2021
  Het karakteristieke ‘huisje’ op de gemeentelijke begraafplaats zal niet worden afgebroken. Dit geruststellende antwoord kregen de Vrienden van de Stad Franeker van de gemeente over een mogelijke afbraak van de woning aan de Harlingerweg.  De beheerderswoning staat namelijk al enige tijd leeg en het vermoeden bestond dat de woning plaats moet maken voor een parkeerterrein. De gemeente is nu ‘op zoek  naar een invulling die passend is bij de begraafplaats’. 

bottom of page